Kinderen bouwen met de Vastenavend Akkedemie aan een echte wagen!

Op zaterdag 9 december verzamelden 15 kinderen zich om 9:00 uur op ’t Konterscherp voor de workshop “Bouwen aan een Vastenavendcreatie voor kinderen” van de Vastenavend Akkedemie. En deze editie bouwden de kinderen aan een onderdeel dat op dinsdag 13 februari 2024 daadwerkelijk te zien is in de Gròòte Optocht van ’t Krabbegat!

De “vastenavendbouwtelente” ervoeren diverse onderdelen van het bouwproces. Bij jeugdbouwclub De Knutselaers werd gestart met het ontwerpen van de vastenavendcreatie. Bij de Knutselaers bouwen zo’n 25 kinderen aan hun creatie voor de komende optocht en begeleidster Sandra legde de cursisten uit hoe ze tot het idee voor hun creatie zijn gekomen. Daarbij vertelde ze wat over het bouwproces. Daarna nam Peter Franssen, ontwerper van bouwclub d’Ekseketel het woord en presenteerde het ontwerp van zijn bouwclub. Hij legde daarbij uit hoe de tekening tot stand komt en wat het verhaal van deze wagen is. Daarna kregen de kinderen de opdracht aan de slag te gaan met een onderdeel van deze wagen, om te beginnen het maken van een ontwerp.

Nadat de ontwerptekeningen gereed waren, verhuisde het gezelschap naar ’t bouwkot van d’Ekseketel. Daar kwamen grote hompen klei op tafel en legde Peter uit op welke manier de ontwerptekening tot een geboetseerde creatie kan worden gemaakt. Onder het genot van wat drinken en iets lekkers, aangeboden door de Vastenavend Akkedemie, gingen de handen in de klei.

Daarna volgde het plakken. Sandra en twee andere bouwers van de Knutselaers legden het principe van het plakken met de verschillende soorten papier uit. Ondertussen maakten de kinderen hun geboetseerde creaties glad met wat water en zette Peter ze in het frietvet. De cursisten konden aan de gang met behanglijm en papier. Het eindresultaat voor deze morgen, de 15 “gepapiermarchede” creaties voor op de wagen van d’Ekseketel, werden tenslotte te drogen gelegd.

Op woensdag 7 februari 2024, de middag van “t wagetjes kijke” worden de kinderen uitgenodigd de creaties te komen schilderen en worden ze op de wagen bevestigd. En hoe gaaf is het, dat je hebt gewerkt aan een creatie die duizenden mensen langs de kant op dinsdag 13 februari 2024 kunnen aanschouwen?

Share and Enjoy !

Shares