Mag ik me even voorstellen?

Mijn naam is Pieter-Jan Hagenaars en ik ben een echte geboren Bergenaar. Ik ben nu 48 jaar en heb in mijn leven me op meerdere vlakken sterk verbonden gevoeld met de Vastenavond.

Betrokken bij het feest
Zo liep ik als kind vele jaren mee in de Optocht met de dweilgroep van mijn moeder en ben ik een aantal jaren actief geweest als (jeugd)lid bij de bouwclub Variant. Als puber deed ik vervolgens samen met mijn beste vriend (Jeroen Kommers) ook regelmatig mee als paar in de Optocht.

Begin jaren 2000 ben ik een aantal jaren als bouwer en secretaris actief geweest binnen de Technische Commissie van de Stichting Vastenavond en heb ik als Adjudant ook de Vastenavond op een heel andere manier mogen ervaren. Daarbij heb ik een groot aantal jaren mijn bijdrage geleverd aan het “Slik- en Leutconcert”, als tekstschrijver en zanger. Een persoonlijk hoogtepunt was het schrijven van twee teksten op nummers in de Vastenavond voorstelling “Me bouwe..” in 2015. Sinds een aantal jaren ben ik ook een van de juryleden voor de Optocht.

In het dagelijks leven ben ik sinds januari 2021 overgestapt van een management positie in het bedrijfsleven naar docent Techniek en Technologie binnen Curio in Breda.

Coördinator “Lesprogramma Algemeen”
Onlangs heb ik een fijn en constructief gesprek gehad met het kernteam van de Vastenavond Akkedemie en ik ga de rol van coördinator “Lesprogramma Algemeen” op me nemen. Ik ben van mening dat er, naast de workshops m.b.t. het bouwproces, ook op andere vlakken veel te delen, te leren en te organiseren valt. Denk hierbij aan diverse invalshoeken rondom de Bergse Vastenavond muziek, zowel muzikaal gezien op het gebied van partijen en arrangementen, alsook het schrijven van liedjesteksten en het bijbehorende Bergse dialect.

Ook denk ik dat we vanuit de Vastenavond Akkedemie een meerwaarde zouden kunnen zijn betreffende de organisatie rondom een bouwclub of dweilband, bijvoorbeeld op organisatorisch en/of financieel gebied.
Tevens zie ik mogelijkheden en kansen om vanuit mijn rol binnen de Curio organisatie bruggen te slaan tussen diverse entiteiten binnen de Vastenavond en het onderwijs.

Vanuit mijn rol als docent wil ik daarbij ook graag mijn bijdrage leveren aan het (mede) ontwikkelen van het curriculum en daarbij de specifieke workshops en evenementen, om deze op een leutige maar zeker ook goede didactische onderbouwde manier te kunnen gaan (laten) verzorgen.
Als laatste denk ik ook nog aan algemene workshops over de geschiedenis van de (Bergse) Vastenavond, de tradities en gebruiken, de rollen hierin etc. Dit voor alle geïnteresseerden maar mogelijk ook voor alle nieuwe inwoners van de Gemeente Bergen op Zoom.

Sparren?
Zou je over (een van) deze onderwerpen meer over willen weten dan nodig ik je uit om hierover in contact te treden. Ook als je ideeën hebt voor een mogelijke bijdrage aan, of samenwerking met, de Vastenavond Akkedemie, dan nodig ik je bij deze graag uit voor een gesprek.